Vloerverwarming in een anhydriet dekvloer

Vloerverwarming in een anhydrietvloer komen we tegen in zowel de renovatie bij het inslijpen en als nieuwe dekvloer in de nieuwbouw waar we vloerverwarming plaatsen.

Anhydriet (calcium sulfaat gebonden) gietdekvloeren bewijzen zich in de bouwpraktijk voor binnentoepassingen. De laatste jaren worden ze steeds vaker toegepast in combinatie met vloerverwarming vanwege vele technische voordelen. Ook als u kiest om achteraf de vloerverwarming in te slijpen of indien nodig er een volledige vloerrenovatie.

Een anhydrietvloer is uitermate geschikt als dekvloer over vloerverwarming, omdat deze zeer plastisch is. Op deze manier creëer je de beste warmteoverdracht omdat de slangen 100% omhuld zijn door de vaste geleidende stof.

Vloerverwarming in combinatie met anhydriet

De volgende vloerverwarmingssystemen kunnen worden toegepast in een anhydriet vloer:

  • Inslijpen: In een bestaande anhydriet vloer, met de juiste dikte is het mogelijk om vloerverwarming in te slijpen. Met een verlegafstand van 125 [mm] in combinatie met een vloerverwarmingsbuis met een diameter van 14 x 2 [mm].
  • Binden: Vloerverwarmingsbuizen worden bevestigd door middel van het binden van de vloerverwarming op een gegalvaniseerd bevestigingsnet (eventueel extra vastgezet aan de constructieve vloerconstructie om opdrijven te voorkomen bij het gieten), waarover de anhydriet dekvloer wordt gegoten.
  • Tackeren: De vloerverwarmingsbuizen worden bevestigt door middel van het tackeren van de vloerverwarming op een speciale tacker-isolatie. Dit wordt vooral toegepast in de nieuwbouw (appartementen om te voldoen aan de normen van contactgeluid) Hiervoor gebruiken wij een EPS-T tacker-isolatie van bijvoorbeeld ca. 20 [mm] in combinatie met een calciumsulfaat-gebonden gietvloer van ca. 60 [mm]. Dit noemen wij een zwevende dekvloer genoemd.
  • Een speciale renovatie vloer met een lage vloeropbouw door het toepassen van een speciale tacker-isolatie van 10 [mm] en een calciumsulfaat-gebonden gietvloer van ca. 35 [mm].

Hoge warmtegeleiding

Gyvlon® Gietvloer een productgroep van het bedrijf Anhydritec®, expert in anhydriet (calciumsulfaat) oplossingen. Zij brengen de Gietvloer THERMIO®+ op de markt en dit is de enige dekvloer met een gegarandeerde thermische prestatie, dun met een snelle reactietijd. 

Indien bij conventionele vloerverwarming een lage opbouw gewenst of vereist is, kan een 10 [mm] tackerisolatiesysteem in combinatie met Thermio de oplossing zijn. Hierdoor ontstaat een dun systeem met goede (thermische) eigenschappen.

Veelgestelde vragen

Het is een betonachtige dekvloer op basis van gips. Meestal in de kleur beige of lichtbruin/oranje. Een zandcementvloer lijkt veel op een ahydriet vloer, maar er is een verschil: deze is grijs van kleur, ruwer van structuur en minder glad aan de bovenkant dan anhydriet gietdekvloeren.

Wanneer de vloerverwarming in werking treedt verdrijft er restvocht uit de verharde anhydriet gietdekvloer. Het restvochtgehalte dient u te verwijderen voordat de vloerafwerking wordt aangebracht.

Wij adviseren voor het aanbrengen van de vloerafwerking ten minste één keer het opstartprotocol zoals hieronder is beschreven te doorlopen, tenzij door de leverancier van het systeem (dekvloer/vloerbedrijf) een ander protocol is voorgeschreven.

  • Activatie van de vloerverwarming vindt op zijn vroegst 7 dagen na de aanbreng van de anhydriet gietvoer plaats.
  • Bij het opstoken voert u de watertemperatuur per dag met maximaal 5 [°C] graden op. De starttemperatuur bedraagt niet meer dan 20 [°C].
  • Als de maximale bedrijfstemperatuur is bereikt (ten hoogste 40 [°C]), hanteert u deze tenminste drie dagen.
  • Op een vergelijkbare wijze als bij het opstoken verlaagt u de temperatuur tot de waarde voor het opstoken. Deze temperatuur houdt u 3 dagen aan.

Bron CUR – Aanbeveling 107  (Gietvloeren met calciumsulfaat als bindmiddel).

Wij raden u aan om het bovenstaande opstart-protocol te herhalen. Mocht het zo zijn dat u hierna nog steeds problemen ervaart, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Na ingebruikname van de vloerverwarming is het van belang om snelle opwarming en afkoeling te voorkomen. Bij aanwezigheid van traditionele vloerverwarming (gebonden vloerverwarming) nemen de spanningen toe in de Anhydriet dekvloer. Deze worden veroorzaakt door vervorming ten gevolge van temperatuurverschillen. Daarom is het van belang om bij het ontwerpen van een vloerverwarmings-systeem en de ingebruikname rekening te houden met het beperken van de watertemperatuur en het voorkomen van het ongelijkmatig opwarmen van de vloervelden.

Ik wil ook vloerverwarming in mijn anhydrietvloer
Offerte aanvragen